Vlašské orechy VALKNUT 1000 g
Kód: VAL081Súvisiaci tovar
Podrobný popis
Vlašské orechy
Vlašské orechy sú neoddeliteľnou súčasťou českej kuchyne. Jadrá vlašských orechov sú jednou z najzdravších potravín. Jadrá vlašských orechov sú dobré pre obsah nenasýtených mastných kyselín, bielkovín, vitamínov a minerálov. Majú vysokú energetickú hodnotu, obsahujú až 65 % oleja, vitamíny C, A, B, E a veľké množstvo minerálov.
Vlašské orechy a ich výhody:
- Silná, lahodná orechová chuť.
- Vysoký obsah nenasýtených mastných kyselín.
- Rýchle občerstvenie počas dňa.
#ShowMore#
Jadrá vlašských orechov a ich použitie:
- Môžete si ich vychutnať samotné alebo ich použiť do sladkého pečiva, krémov, kaší či müsli.
- Sú skvelé do smoothies alebo na prípravu domáceho orechového mlieka.
Zloženie:
-
100% jadrá vlašských orechov
Výživové hodnoty (na 100 g) | |
Energetická hodnota | 2954 kj |
Energetická hodnota | 705 kcal |
Tuky | 65 g |
Z toho nasýtené mastné kyseliny | 6 g |
Sacharidy | 14 g |
Z toho cukry | 1,1 g |
Proteín | 15 g |
Vlákno | 7 g |
Soľ | <0,025 g |
Ďalšie zaujímavosti o vlašských orechoch
- Vlašský orech je druh orecha (v podstate kôstka orechovníka), plod orecha kráľovského ( Juglans regia L.), ktorý sa skladá z jedlého jadra obklopeného tvrdou drevnatou škrupinou.
- Vlašské orechy rastú na orechoch približne od štvrtého roku pri štepených stromoch a od 12 rokov pri sadeniciach.
- Plody sú na strome obalené ochrannou vrstvou, v ktorej dozrievajú.
- Tento obal je najprv zelený a počas dozrievania tmavne a praská.
- Keď je orech zrelý, vypadne z ochranného obalu na zem alebo spadne spolu s obalom. Orechy dozrievajú od augusta do septembra.
- Vlašské orechy sú veľmi starou potravinou a pravdepodobne sa konzumovali už v neolite, ako to dokazujú archeologické nálezy z oblasti Périgord vo Francúzsku.
- Vo všeobecnosti sa vlašské orechy rozlišujú podľa kvality škrupiny na "papierové", "polopapierové" a "kamenné". Kôstkové orechy majú tvrdú škrupinu, ktorá prerastá do jadra, a ťažko sa rozlúsknu.
- Niekedy sa považujú za krížence s orechom čiernym. Na druhej strane "papyry" poškodzujú vtáky, a keďže majú často nedostatočne vyvinutý alebo deravý obal, počas skladovania ich napádajú mole.
- Vlašské orechy sú veľmi výživné, obsahujú v priemere 70 % tuku, najmä veľmi zdravých nenasýtených mastných kyselín, 18 % bielkovín a približne 3 % sacharidov (cukrov) [1].
- Sú zaradené pod pojem "suché orechy".
- Majú značný nutričný význam z hľadiska svojho zloženia a sú dôležitou zložkou pekárenských a cukrárenských výrobkov a pochutín.
- Z výživového hľadiska je dôležitý najmä obsah nenasýtených mastných kyselín, kvalitných bielkovín, vitamínov rozpustných v tukoch (A, D, E, K ) a vitamínov rozpustných vo vode (vitamíny B1, B6 a C ) a minerálnych a stopových prvkov (vápnik, síra, horčík, fosfor, železo, zinok, mangán a bór).
- Zdôrazňuje sa význam nenasýtenej mastnej kyseliny alfa-linolénovej (ALA ) a jej antioxidačná schopnosť - najmä vo vlašských orechoch.
- Na druhej strane, vysoký obsah tuku je nevýhodou, pretože znamená vysoký obsah energie (viac ako 2500 kJ/100 g), a preto by sa orechy mali konzumovať často, ale len v malých dávkach.
- Vysoký obsah nenasýtených tukov je spojený aj s vysokým rizikom žltnutia (zmeny tukov spôsobené oxidáciou). Tento proces možno spomaliť zabránením prístupu kyslíka (vákuové balenie, balenie v ochrannej atmosfére), obmedzením prístupu svetla (skladovanie v tme alebo v obaloch, ktoré menej prepúšťajú svetlo ) a skladovaním pri nízkej teplote. [2]
Skladovanie:
- Skladujte pri teplote maximálne 25 °C na suchom a tmavom mieste.
Varovanie:
Tento výrobok môže obsahovať stopy iných orechov, jadier arašidov, oxidu siričitého alebo sezamu. Chráňte pred svetlom. Výrobca nezodpovedá za škody spôsobené nesprávnym používaním alebo skladovaním.
Zdroje
[1] Wikipedia - https://cs.wikipedia.org/wiki/Vla%C5%A1sk%C3%BD_o%C5%99ech
[2] Bezpečnosť potravín - https://www.bezpecnostpotravin.cz/az/termin/92072.aspx
Dodatočné parametre
Kategória: | Cereálie, sušené plody a orechy |
---|---|
Balenie: | 1000 g |
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.