Sušené Slivky VALKNUT 1000 g bez kôstok
Kód: VAL084Podrobný popis
Slivky 70/80
Lahodná a intenzívna chuť a vôňa týchto sliviek je nezameniteľná. Sušené slivky sú vhodné nielen na varenie, ale aj ako rýchle občerstvenie počas dňa. Majú lahodnú šťavnatú chuť a priaznivý obsah provitamínu A, vitamínov B1, B2, P. Obsah minerálnych látok je veľmi cenný. Sušené slivky sú zdravou alternatívou sladkého. Sú tiež veľmi bohaté na vlákninu a neobsahujú takmer žiadny tuk, takže ich môžete chrumkať bez výčitiek. Sú vhodné na prípravu koláčov a omáčok k mäsu.
Sušené slivky a ich výhody:
- Sušené slivky vás výborne zasýtia a zabránia hladu.
- Sú bohaté na vitamíny, minerály a vlákninu.
- Vitamíny A, B, C, E, H a K, ktoré prispievajú k celkovej rovnováhe nášho tela.
- Minerály a stopové prvky draslík, fosfor, vápnik, železo, chlór, selén a sodík.
- Obsahujú značné množstvo prírodného cukru sorbitolu, ktorý v črevách pôsobí podobne ako vláknina.
- Vďaka obsahu pektínu, ktorý spomaľuje vstrebávanie cukrov a zvyšuje spaľovanie tukov, sú slivky vhodné pri redukčnej diéte.
- Nerozpustná vláknina obsiahnutá v slivkách dokáže rýchlo zahnať hlad.
- Dajú sa dobre skladovať a sú odolné.
- Majú nízky glykemický index (pomalé, jemné uvoľňovanie cukru do krvi, takže nás dlhšie zasýtia).
#ShowMore#
Sušené slivky sú dobré na:
- Športovci,
(Rýchlo doplní energiu.) - Milovníci zdravého občerstvenia,
- Turisti,
(Ako výživné občerstvenie na cesty.) - všetci fyzicky aktívni ľudia.
Sušené slivky a ich použitie:
Sušené slivky sú pochúťkou samy o sebe, spoľahlivo zaženú chuť na sladké. Pre lepšiu chuť a štruktúru ich odporúčame pol hodiny vopred namočiť do teplej vody. Sú obľúbené na pečenie koláčov, prípravu raw dezertov alebo slivkových omáčok.
Na omáčku: Vhodné na prípravu slaných jedál.
- Slivky uvarte vo vode a potom ich nakrájajte na malé kúsky.
- Potom urobte svetlú zápražku a zalejte ju slivkovým vývarom.
- Priveďte do varu a pridajte slivky, nakrájané mandle, citrónovú šťavu, soľ, škoricu a ešte chvíľu povarte.
Na raňajky:
- Jemne nasekané sú skvelým sladidlom na raňajky, do kaše, pudingu, müsli alebo nákypov.
Na pečenie:
- Ak nemáte čerstvé ovocie, pridajte ho do koláčov.
- Stačí, ak recept prispôsobíte, pretože sušené ovocie je výrazne sladšie ako čerstvé.
Ako sladký cukrík:
- Môžete ich obaliť v marcipáne alebo čokoláde.
- Alebo ich zmiešajte s orechmi, semienkami a tvarohom a zmes obaľte v kokose.
Zloženie:
- Sušené slivky bez kôstok. Konzervačná látka: sorban draselný, slnečnicový olej.
Výživové hodnoty (na 100 g) | |
Energetická hodnota | 1097 kj |
Energetická hodnota | 262 kcal |
Tuky | 0,4 g |
Z toho nasýtené mastné kyseliny | 0,08 g |
Sacharidy | 64 g |
Z toho cukry | 22 g |
Proteín | 2 g |
Soľ | 0,01 g |
Ďalšie zaujímavosti o slivkách
- Slivka domáca ( Prunus domestica ) je známy strom z čeľade slivkovitých.
- Ovocie je slivka (v Čechách sa niekedy vyslovuje slíva, na Morave kadlátka/karlátka/kadlátko alebo trnka).
- Je to kôstkové ovocie modrej až fialovej farby, mierne sladkastej chuti.
- Plody sa konzumujú surové, konzervované mrazením alebo kompótom.
- Pripravujú sa z nich pudingy, plnia sa do ovocných knedlí, koláčov a tort.
- Zrelé až prezreté ovocie sa fermentuje a používa na výrobu destilátov (slivovice).
- Pestovanie slivky domácej, nízko rastúceho druhu stromu, má v strednej Európe dlhú tradíciu.
- Plody majú výraznú aromatickú vôňu, sú objemné s podlhovastým žliabkom, mäsité a šťavnaté.
- Plody obsahujú 78 % (prezreté ) až 87 % (nezrelé) vody, 7 % až 14 % cukru (invertný cukor 6 %, sacharóza 4,8 %). Slivky obsahujú aj organické kyseliny (napr. Slivky majú vysoký obsah organických kyselín (napr. kyseliny jablčnej), trieslovín, dusíkatých látok, minerálnych látok (sodík, draslík, fosfor, vápnik, horčík, železo ) a vitamínov (provitamín A 0,21 mg/%, B1 0,14 mg/%, B2 0,03 mg/% a C5 - 10 mg/%).
- Stonka je elipsovitá, na vrchole zašpicatená, na báze zaoblená a na boku sploštená. Má hnedú až červenohnedú farbu [1].
Skladovanie:
- Skladujte pri teplote maximálne 25 °C na suchom a tmavom mieste.
Varovanie:
Tento výrobok môže obsahovať stopy iných orechov, jadier arašidov, oxidu siričitého alebo sezamu. Chráňte pred svetlom. Výrobca nezodpovedá za škody spôsobené nesprávnym používaním alebo skladovaním.
Zdroje
[1] Wikipedia - https://cs.wikipedia.org/wiki/Slivo%C5%88_%C5%A1vestka
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.