Stopové prvky
Čo je to stopový prvok
Stopové prvky potrebuje organizmus na správny vývoj. Ide o chemické prvky vyskytujúce sa v ľudskom tele v naozaj malom množstve. V malom množstve sú prijímané z potravy, telo si ich nedokáže samo vytvoriť. Pre správnu funkciu tela sú skutočne nevyhnutné a veľmi dôležité. Nedostatok, ale aj prebytok môže viesť k závažným problémom. Medzi stopové prvky patrí mangán, selén, chróm, meď, zinok, jód, síra, fluór, kremík, hliník a železo. Ich hlavnou úlohou je katalytické pôsobenie v enzýmoch. Význam majú tiež v ochrane pred oxidačným stresom.
Aký je význam stopových prvkov
Organizmus stopové prvky potrebuje pre mnoho funkcií od rastu pre zdravie kostí, ale aj počas prenosu nervových vzruchov. Sú tiež významné pre správny pôbeh metabolizmu.
Aké sú zdroje stopových prvkov
Vzhľadom na to, že je stopových prvkov hneď niekoľko, zdroje sa môžu líšiť. Zdrojom železa je napríklad mäso, ryby, vnútornosti alebo strukoviny a obilniny. Strukoviny a mäso patria tiež k zdrojom zinku, rovnako ako mlieko či vajcia. Selén sa objavuje v obilninách, mäse a vajciach. Zdrojom jódu sú morské ryby, jodizovaná soľ alebo minerálne vody. Meď sa nachádza v rybím mäsom, pečeni, obilninách alebo strukovinách. Chróm je v mäse, pečeni, vajciach a obilninách. Fluór nájdete v minerálnych vodách aj v pitnej vode. Všeobecne možno teda povedať, že skvelými zdrojmi stopových prvkov sú vnútornosti, mäso alebo obilniny.
Ako vyzerá nedostatok stopových prvkov
Na začiatku je vhodné povedať, že v našich podmienkach sa nedostatok stopových prvkov vyskytuje len v obmedzenej miere. Je to dané pestrosťou stravy. Pokiaľ nebude mať telo dostatok stopových prvkov, môže to viesť k roztrúsenej skleróze alebo napríklad infarktu. To sú pochopiteľne krajné riziká. Ak však pociťujete akékoľvek problémy, je vhodné navštíviť lekára a nechať si urobiť krvné testy. Tak najjednoduchšie zistíte, ktorý zo stopových, prípadne aj minerálnych prvkov vo vašom tele chýba a následne ho môžete doplniť. A to nielen stravou, ale napríklad aj pomocou doplnkov stravy.
Rizikovým faktorom je pochopiteľne jednostranne zameraná strava alebo vynechávanie určitých potravín z jedálnička. Prevenciou je pochopiteľne vyvážená strava spĺňajúca podmienky racionálnej výživy. Najobvyklejším nedostatkom je nedostatok železa. Objavuje sa často napríklad v tehotenstve. Stačí však jesť viac vajec, orechov alebo listovej zeleniny.
Ako sa prejaví nadbytok stopových prvkov
Ak by sme stopové prvky konzumovali v príliš veľkom množstve, môže to viesť k otrave. Navyše niektoré lieky zvyšujú vstrebávanie niektorých prvkov. Preto je dôležité, aby po ich požití osobou, ktorej neboli určené, bol vyhľadaný lekár, ktorý danú osobu skontroluje. Vzhľadom na to, že nadbytok stopových prvkov nie je pre telo vhodný je dobré príliš nesoliť.