Xylitol
Čo je to xylitol
Xylitol je sladidlo bez cukru, kategorizovaný je ako cukrový alkohol. Hovorí sa mu aj brezový cukor alebo drevný cukor. Je to biela kryštalická látka, ktorá síce vyzerá a chutí v podstate ako klasický cukor, ale má oveľa menej kalórií a nezvyšuje hladinu cukru v krvi. Xylitol sa v malom množstve nachádza v niekoľkých druhoch ovocia a zeleniny. Z toho dôvodu je považovaný za prírodný. Často ho obsahujú cukríky alebo žuvačky bez cukru. Používa sa tiež do potravín pre diabetikov.
Aké má prínosy pre zdravie
Xylitol podporuje zdravie zubov. Z toho dôvodu zubárovi často odporúčajú žuvačky, ktoré ho obsahujú. Tento prírodný cukor totiž pomáha predchádzať zubnému kazu. Xylitol tiež znižuje ušné a kvasinkové infekcie. Niektoré štúdie spájajú sylitol aj so zvýšenou produkciou kolagénu. Zatiaľ čo pre zdravie ľudí je teda toto náhradné sladidlo výhodné, pre psy je vysoko toxické. Môže spôsobiť zlyhanie ich pečene.
Aké sú nežiaduce účinky xylitolu
Všeobecne je xylitol dobre znášaný. Niektorí ľudia však môžu pociťovať zhoršené trávenie, pokiaľ ho konzumujú vo veľkom množstve. Xylitol môže totiž spôsobiť plynatosť, hnačku alebo nadúvanie. S jeho užívaním by mali byť opatrní najmä ľudia so syndrómom dráždivého čreva.
Ako sa získava
Xylitol sa získava z brezovej kôry. Zdrojom však môže byť aj bukové drevo. Vyskytuje sa aj v niektorom ovocí ako sú slivky, maliny alebo jahody. Alternatívnym zdrojom je potom odpad pri spracovaní kukurice. V tomto prípade je navyše skvelé, že sa využívajú inak nevyužiteľné zvyšky plodiny. Zaujímavé je, že xylitol dokáže vytvoriť aj ľudský organizmus.
Pre koho je brezový cukor vhodný
Vzhľadom k tomu, že je to sladidlo používané aj na výrobu diabeticích potravín je to ideálna alternatíva cukru práve pre osoby trpiace cukrovkou. Rovnako je to vhodné sladidlo pre osoby s redukčnými diétami. Vymeniť cukor za xylitol by ste mali aj v prípade, že máte zuby so sklonom ku kazivosti. Odporúča sa aj pri paradentóze a eliminuje zápach z úst. Vhodný je aj pre osoby, ktoré majú sucho v ústach, pretože stimuluje vylučovanie slín. Je odporúčaný aj pri zápaloch stredného ucha. Navyše má antibakteriálne účinky a tak je vhodný aj pri nádche alebo infekcii v krku.
Ako ho možno využiť
Xylitolom si môžete osladiť čaj alebo kávu. Vhodný je aj na varenie alebo pečenie. Skrátka všade tam, kde by ste inak použili klasický biely cukor. Toto sladidlo sa na rozdiel od iných cukrov pri vyšších teplotách nerozkladá. Môžete ho teda použiť pri pečení dezertov, sušienok alebo koláčov. Bez problémov zvládne aj mráz, teda si pomocou neho môžete pripraviť aj zmrzlinu.