Přepnout na českou verzi

WPI

Čo je to WPI?

Whey Protein Isolate skrátene WPI je srvátkový proteínový izolát. WPI sa vyznačujú vyššou stráviteľnosťou a lepším spracovaním v tele ako majú koncentráty. Proteíny so zastúpením WPI často obsahujú 90 % a viac bielkovín. Podľa druhu výroby sa WPI delí na dve skupiny. Prvým je mikrofiltrovaný srvátkový izolát CFM (Cross Flow Microfiltered Whey Isolate) a Srvátkový izolát vyrobený iónovou výmenou (Ion-exchange Whey Isolate).

Čím sa vyznačuje mikrofiltrovaný izolát

Má vyšší podiel bielkovín ako koncentrát a tiež minimum tukov a sacharidov. Je veľmi dobre znášaný a ľahko stráviteľný. Môžu ho bez problémov používať aj ľudia s intoleranciou laktózy. Mikrofiltrovaný izolát obsahuje veľké množstvo rozvetvených aminokyselín BCAA, vápnik a glykomakropeptídy, ktoré majú priaznivý vplyv na systém človeka. 

Čím sa vyznačuje srvátkový izolát vyrobený iónovou výmenou

Vyrába sa z čerstvej sladkej srvátky a má asi o 5 % bielkovín viac ako mikrofiltrovaný izolát. Je skvele rozpustný a dokonale využiteľný na telo. Nenájdete v ňom žiadny tuk ani laktózu. 

Čo je srvátkový proteín

Rýchlo stráviteľná časť mliečneho proteínu, ktorá je k dispozícii v rôznych formách doplnkov stravy. Medzi dva najobľúbenejšie patrí práve srvátkový izolát, teda WPI a srvátkový koncentrát. 

Aký je rozdiel medzi srvátkovým izolátom a srvátkovým koncentrátom

Medzi týmito doplnkami stravy je hneď niekoľko nutričných rozdielov. Rozdiely sú spôsobené hlavne metódami spracovania. Keď sa tekutá srvátka pri výrobe syrov alebo jogurtu nazhromaždí ako vedľajší produkt, podstúpi niekoľko krokov spracovania, aby sa zvýšil obsah bielkovín. Po dosiahnutí dostatočnej koncentrácie protiénu je možné tekutinu vysušiť a vznikne prášok srvátkového koncentrátu. Ten obsahuje až 80% hmotnostných proteínov. Zvyšných 20 % obsahuje sacharidy a tuky. 

Ak sa zníži obsah tuku a sacharidov v srvátke, použijú sa rôzne kroky spracovania, je možné vyrobiť prášok zo srvátkového izolátu, ktorý obsahuje 90 % a viac hmotnostných bielkovín. Kroky, ktoré sa vykonávajú pri výrobe izolátu majú za následok vyšší obsah bielkovín a menej tuku a sacharidov. 

Formy aminokyselín v oboch formách srvátky sú však prakticky totožné, pretože sú odvodené z rovnakých proteínov. Srvátkový izolát má menej sacharidov a nižší obsah laktózy. Je teda ideálnejší pre tých, čo neznášajú laktózu. 

Ďalší rozdiel je aj v nákladoch. Srvátkový izolát je drahší ako koncentrát. Dáva to zmysel vzhľadom na čistotu izolátu. Pritom užívanie väčšieho množstva srvátkového koncentrátu však môže priniesť rovnakú dávku bielkovín za nižšiu cenu. 

Aké sú výhody WPI

WPI má rovnako ako srvátkový koncentrát výhody pre telo. Užívanie doplnkov stravy so srvátkovým proteínom vedie podľa výskumov k zlepšeniu svalovej hmoty a sily. Napriek menším rozdielom v nutričnom obsahu neexistujú silné dôkazy, ktoré by naznačovali, že izolát a koncentrát majú na ľudské telo rôzne účinky. 

Izolát môžu preferovať tí, ktorí omedzujú príjem tukov, sacharidov alebo laktózy. Vo všetkých troch zložkách má totiž nižšie hodnoty ako srvátkový koncentrát. 

Pokiaľ ide o bielkoviny, je najdôležitejším faktroom celkový denný príjem. Navyše sa odporúča, aby väčšina denného príjmu pochádzala s vysoko kvalitných zdrojov. Tými sú napríklad vajcia, mliečne výrobky alebo hydina. Nezabudnite, že WPI aj je stále len doplnok bežnej stravy a nemôže ju plnohodnotne nahradiť.

Súvisiace pojmy: