Přepnout na českou verzi

Srvátka

Čo je to srvátka

Srvátka je mliečne sérum. Vzniká z mlieka tak, že vo chvíli, keď sa mlieko zrazí, vznikne tuhá a tekutá zložka. Zatiaľ čo tuhá zložka je vo svojej podstate tvaroh, tekutá zložka sa nazýva srvátka. Predtým ľudia využívali len tvaroh a srvátka bola považovaná za odpad. Pritom ide o mliečnu zložku plnú vitamínov a minerálov.

Srvátka obsahuje mnoho vitamínov skupiny B, ďalej vitamíny C, E a H. Medzi minerálne látky, ktoré mliečne sérum obsahuje patrí vápnik, draslík, sodík, biotín, horčík alebo magnézium, fosfor a zinok. Vzhľadom na to, že je srvátka vytvorená z mlieka, obsahuje samozrejme aj laktózu a proteíny. Srvátka je vďaka svojmu zloženiu pre telo prospešná. Nielen, že telo čistí od toxínov a podporuje činnosť obličiek. Srvátka má vplyv aj na činnosť metabolizmu, pomáha znižovať cholesterol a priaznivo pôsobí aj na akné alebo psoriázu. 

Aké sú výhody srvátky

Mliečne sérum môže byť veľmi prospešné pri chudnutí. Podľa štúdie ľudia, ktorí konzumujú srvátku ľahšie strácajú prebytočné kilá. Je tiež skvelá na detoxikáciu organizmu. Tiež pôsobí na rast svalov a je vhodná na posilnenie kostí. Hovorí sa aj o tom, že srvátka pomáha v boji proti rakovine. Aj týmto účinkom sa zaoberajú rôzne výskumy. Na definitívne potvrdenie je však potrebný ďalší podrobnejší výskum. 

Štúdie však už dokázali, že vďaka srvátke môže dôjsť ku zníženie hladiny cholesterolu a navyše môže srvátkový proteín zlepšiť imunitu u detí s astmou. Podľa odborníkov srvátka tiež môže významne znižovať krvný tlak a má vplyv aj na rozvoj srdcových chorôb alebo mŕtvice. Vďaka konzumácii mliečneho séra by tieto riziká mali byť nižšie. 

Aké sú nebezpečenstvá a nežiaduce účinky

Vzhľadom na to, že srvátka pochádza z mlieka, ide o alergén. Niektorí ľudia môžu mať problém s toleranciou laktózy, iní môžu byť alergickí na srvátku. V malých dávkach obvykle srvátkový proteín nespôsobuje žiadne nežiaduce účinky. Pokiaľ však budete konzumovať mliečne sérum vo veľkom množstve, môžu prísť komplikácie. Ak budete konzumovať vysoké dávky tohto proteínu dlhodobo, môžete mať problémy s akné. Ďalšie problémy, ktoré môžu nastať:

  • bolesť hlavy a únava
  • nechutenstvo
  • nevoľnosť
  • bolesti žalúdka a kŕče v bruchu

Aké sú typy srvátkového proteínu

Sú tri hlavné typy srvátkového proteínu. Ide o srvátkový proteín koncentrát, srvátkový proteín izolát a srvátkový proteín hydrolyzát. Prvé dve formy vyžadujú veľa trávenia, zatiaľ čo hydrolyzát je považovaný za predtrávenú formu proteínu. Z toho dôvodu sa práve tento typ srvátkového proteínu používa v dojčenskej výžive alebo lekárskych proteínových doplnkoch. Ďalším dôvodom je, že má tiež znížený alergénový potenciál.

Aké má srvátka využitie v kuchyni

Srvátku samozrejme možno samostatne vypiť. Pridať ju však môžete namiesto mlieka napríklad do kávy. Je tiež skvelou zložkou ovocných alebo zeleninových smoothie. Rovnako tak ju možno primiešať napríklad do palaciniek alebo cesta na koláče. Využitie nájde aj v smotanových polievkach a omáčkach.  

Zdroje: