Přepnout na českou verzi

Mikroživina

Čo je to mikroživina

Mirkoživiny sú látky, ktoré ľudské telo nevyhnutne potrebuje pre správnu funkciu. Stačí mu však v skutočne malom množstve. Preto mikro. Dôležitú úlohu zohrávajú v mnohých biochemických reakciách ako je napríklad posilnenie imunity alebo trávenie. 

Čo patrí medzi mikroživiny

Medzi mikroživiny patria vitamíny, minerály, stopové prvky a fytochemikálie. Patria medzi ne aj proteínové aminokyseliny alebo omega-3 mastné kyseliny

Ako doplniť mikroživiny

U odborníkov sa názory na doplňovanie mikroživín líšia. Niektorí tvrdia, že zo stravy dostatok mikroživín ľudské telo neprijíma, pretože väčšina ľudí konzumuje nevyváženú stravu s mnohými prázdnymi kalóriami. Problémom sú aj spracované potraviny. Dôležité je teda jesť vyváženú stravu. Vhodné je konzumovať dostatočné množstvo ovocia a zeleniny, ideálne v surovom stave. Varením sa totiž mikroživiny zo stravy vytrácajú. Ideálne je tiež pestovať si zeleninu a ovocie doma na záhrade, pokiaľ to ide. 

Ako je to s nedostatkom mikroživín

Nedostatok mikroživín postihuje veľké množstvo osôb na celom svete. Všeobecne ide však skôr o osoby z priemyselných a rozvojových krajín. Nedostatok mikroživín je príčinou niektorých chorôb a majú vplyv na zdravie. Nedostatok základných vitamínov a minerálov môžu byť spôsobené dlhodobým nedostatkom výživných potravín. Riziko nedostatku mikroživín hrozí tiež napríklad pri zvracaní alebo hnačke. Z toho dôvodu je vždy vhodné po týchto problémoch mikroživiny do tela doplniť. 

Ako je to s nadmerným množstvom

Ak telo prijíma nadmerné množstvo niektorých mikroživín, môže dôjsť k toxickej produkcii. To negatívne ovplyvňuje najmä činnosť pečene a obličiek. Pri nadbytku sa tiež môžu tvoriť katabolity, z ktorých častí dochádza k tvorbe telesného tuku.