Maltodextrín
Čo je to maltodextrín
Maltodextrín je biela sypká látka, ktorá sa vyrába zo škrobu. Najčastejšie sa používa kukuričný alebo pšeničný škrob, ale stretnúť sa môžete aj so škrobom zo zemiakov alebo ryže. Hoci táto látka pochádza z rastlín, je vysoko spracovaná. Na výrobu sa najprv musí uvariť škrob a potom sa pridajú kyseliny, prípadne enzýmy. Pri výrobe prechádzajú látky hydrolýzou, teda chemickou reakciou, ktorá zo škrobu vytvára menšie kúsky a tie sa potom lepšie dostávajú do krvného obehu. Výsledný prášok je rozpustný vo vode a má neutrálnu chuť.
Je maltrodexín bezpečný?
Maltrodexín je schválený ako bezpečná prísada do potravín. Uvádza sa ako súčasť nutričnej hodnoty potraviny a počíta sa do sacharidov. V potravinách je táto látka obvykle prítomná len v malom množstve a tak nemá príliš veľký vplyv na celkový príjem sacharidov do tela. Maltrodexín má však vysoký GI (glykemický index). Môže teda spôsobiť rýchly nárast hladiny cukru v krvi. Bezpečný je pokiaľ je konzumovaný v malých dávkach. Obzvlášť by sa mali mať na pozore ľudia trpiaci cukrovkou.
Prečo je súčasťou potravín
Vzhľadom na to, že sa táto látka vyrába zo škrobu sa často používa ako zahusťovadlo. Je to navyše aj konzervačná látka a tak zvyšuje trvanlivosť balených potravín. Navyše je maltrodexín lacný a jeho výroba je jednoduchá. Využíva sa tak na zahustenie produktov ako je želatína, puding, ale aj omáčky alebo šalátové dresingy. V potravinárskom priemysle sa tiež kombinuje s umelými sladidlami na sladenie konzervovaného ovocia, dezertov alebo nápojov v prášku.
Aká je nutričná hodnota maltodextrínu
Maltrodexín má rovnaké množstvo kalórií ako sacharóza alebo klasický stolný cukor. Je to 4 kalórie na gram. A rovnako ako cukor dokáže ľudské telo maltodextrín rýchlo stráviť. Môže byť teda pre organizmus dôležitý vo chvíli, keď potrebujete rýchlo zvýšiť energiu a kalórie. Vzhľadom na to, že táto látka má vysoký glykemický index však môže veľmi rýchlo dôjsť k zvýšeniu hladiny cukru v krvi.
Kto by ho nemal konzumovať
Maltrodexín môže spôsobiť skoky v hladine cukru v krvi. Preto je nevhodný pre diabetikov a osoby s inzulínovou rezistenciou. Rovnako tak by sa mu mali vyhnúť ľudia s predispozíciou na rozvoj cukrovky. Maltrodexín tiež dokáže zmeniť zloženie baktérií v črevách a potlačiť probiotiká v tráviacom systéme. Nemali by ho konzumovať ani ľudia, ktorí sú ohrození rozvojom autoimunitných alebo zažívacích porúch. Vhodný nie je ani pre osoby s bezlepkovou diétou alebo intoleranciou na lepok.
Čo môže spôsobiť v tele
Štúdie preukázali, že maltrodexín konzumovaný vo vyšších dávkach môže spôsobiť plynatosť, nadúvanie, kŕče v bruchu alebo hnačku. Objavili sa tiež alergické reakcie ako podráždenie kože. Navyše môže podporovať rozvoj škodlivých baktérií v tráviacom trakte, ide napríklad o baktériu e-coli. Naopak zdraviu prínosná nie je táto látka v žiadnom smere. Nutričná hodnota tejto spracovanej potravine úplne chýba.
Ako maltrodexín využívajú kulturisti
Maltrodexín používajú športovci a kulturisti ako doplnok stravy, potrebujú totiž sacharidy ako rýchly zdroj energie. V takom prípade ho konzumujú ráno, aby svoj deň začali plní energie, prípadne pred tréningom, počas tréningu či po tréningu. Môžu tak telu dodať energiu bez pocitu dehydratácie.
Súvisiace pojmy:
- Dextróza
- Fruktóza
- Glukóza
- Glykemický index
- Inzulínová rezistencia
- Laktóza
- Laktáza
- Maltodextrín
- Sacharidy
- Xylitol