Přepnout na českou verzi

Maca

Čo je maca

Maca je rastlina. Napríklad v Peru ju ľudia využívajú po tisíce rokov ako potravinu a liek. V posledných rokoch sa však maca stala populárnou po celom svete ako prírodný liek. Rastlina je známa ako Lepidium myyeneii. Stretnúť sa môžete aj s označením peruánsky ženšen. Ide o brukovitú zeleninu, ktorá je príbuzná karfiolov, kapusty, kelu alebo brokolici. Pochádza z vysokých náhorných plošín Ánd. Najčastejšie používaná časť rastliny je maca koreň. Ten obsahuje vitamíny, minerály, aminokyseliny a vlákninu. Ďalej tiež madaridíny, makamidy, glukozinoláty a alkaloidy. Maca sa používa vo forme kapsúl alebo prášku. 

Aké sú prínosy pre zdravie

Existuje mnoho potenciálnych benefitov, často sa o rastline hovorí ako o pomocníkovi pri stresových situáciách. Vzhľadom na to, že obsahuje antioxidanty, je maca spájaná so zlepšením nálady. Údajne tiež zlepšuje krvný tlak. Jedným z prvých dôvodov používaná však bola podpora reprodukcie. Hoci v súčasnosti prebieha ešte niekoľko výskumov, ľudia sa zhodujú na tom, že Maca pomáha balansovať hormóny. Ďalším benefitom je, že Maca koreň pomáha zvýšiť odhodlanie v priebehu cvičenia a zvyšuje energiu. Vitamíny obsiahnuté v rastline podporujú imunitu a znižujú únavu. 

  • zvyšuje sexuálnu túžbu
  • zmierňuje príznaky menopauzy
  • zlepšuje duševné zdravie
  • zvyšuje produkciu spermií

Kedy macu používať

Denná doba, kedy budete užívať doplnky stravy z tejto rastliny nie je dôležitá. Čo je však veľmi dôležité, je pravidelnosť. Je teda vhodné si určiť jeden čas, kedy budete tento doplnok užívať a dodržiavať. Ideálna dávka je 5 gramov denne. 

Ako Macu používať

Ak ju užívate vo forme prášku, je vhodné ho zmiešať s vodou, džúsom alebo napríklad shakom pred tréningom. Pridať ju však môžete takmer do akéhokoľvek nealkoholického studeného nápoja. Macu je možné uchovávať doma dlho, vydrží až sedem rokov a stále bude rovnako funkčný a udrží v sebe všetky živiny.

Maca sa neužíva len s nápojmi. Niektorí konzumenti ju používajú aj pri príprave pudingov alebo džemov. Často sa používa aj pri príprave kaší. Listy macy sú potom podobné ako žerucha a využívajú sa pri príprave šalátov. 

Ako chutí maca

Maca má veľmi výraznú chuť a môže sa stať, že vám nebude chutiť. Ide o orechovú až zemitú chuť. Ak vám naozaj nechutí, je ideálne ju zmiešať s niečím ochuteným, nie s vodou. Jej chuť budete lepšie znášať v smoothie alebo jogurte.

Aké sú nežiaduce účinky

Táto zázračná rastlina má nízku toxicitu a väčšina osôb ju znáša dobre. Žiadne nežiaduce účinky nie sú známe. U chorých mužov však môže maca zvyšovať diastolický tlak a pečeňový enzým. Podľa niektorých odborníkov by sa mace mali vyhnúť ľudia, ktorí sa liečia so štítnou žľazou. Rizikoví môžu byť aj ľudia s hormonálnymi poruchami. V prípade týchto problémov je teda vždy ideálne sa pred užívaním poradiť s lekárom. 

Riziko vedľajších účinkov je spájané s doplnkami stravy, do ktorých je pridávaná. Všeobecne by však mali užívanie Macy konzultovať s lekárom všetci ľudia, ktorí trpia závažnými chorobami a tí, ktorí dlhodobo užívajú nejaké lieky. Macu nie je vhodné užívať spolu s aspirínom, ibuprofénom alebo liekom na riedenie krvi. Navyše môže maca narušiť účinky antikoncepcie.

Pri nadmernom užívaní môže dôjsť k zažívacím ťažkostiam, poruchám spánku alebo problémom s koncentráciou. Objaviť sa môže aj alergia na macu. Tá sa prejavuje svrbením, vyrážkou alebo žihľavkou. Pri závažnejších problémoch je nutné vyhľadať lekársku pomoc.

 

Súvisiace pojmy: