Laktáza
Čo je to laktáza
Laktáza je enzým, ktorému sa tiež hovorí laktáza-phlorizín-hydroláza . Laktáza sa v ľudskom tele tvorí v enterocytoch tenkého čreva. Jeho úlohou je katalyzovať štiepenie laktózy, ktoré sa tiež hovorí mliečny cukor. Laktáza katalyzuje laktózu na jednoduché sacharidy (glukózu a galaktózu). Najväčšia produkcia laktázy je spojená s dojčenským vekom, postupom času prirodzene klesá. Laktáza sa dá kúpiť aj ako doplnok stravy a je vyrobená z kvasníc.
Čo spôsobí nedostatočná tvorba
Ak telo tvorí laktázu v malom množstve, spôsobuje to problémy. Nedostatočná tvorba laktázy je spojená s intoleranciou laktózy. Teda s neznášanlivosťou mliečneho cukru. Tá môže byť vrodená. V takom prípade sa laktáza neprodukuje v tenkom čreve novorodenca a jedná sa o genetickú poruchu. Sekundárne nedostatok laktázy môžu spôsobiť niektoré choroby a tiež užívanie liekov. Spúšťačom môže byť aj chronický zápal tenkého čreva, kedy ho môže spôsobiť celiakia alebo Crohnova choroba. Nedostatok laktázy však môže byť spôsobený aj premnožením určitých patogénnych baktérií v črevnej flóre.
Prečo je nedostatok zlý
Ako už bolo povedané, nedostatok laktázy môže viesť aj intoleranciu laktózy. V prípade, že sa mliečny cukor nerozloží totiž v črevách spôsobia problémy. Následkom sú bolesti brucha, hnačky, zvracanie, plynatosť alebo nadúvanie. Stav je podobný alergii na mliečnu bielkovinu. Alergia je však oveľa závažnejšia a sprevádza jej ešte ďalšie príznaky ako je napríklad vyrážka.
Ako bojovať s nedostatkom laktázy
Ak ide o primárnu teda vrodenú intoleranciu laktózy, je možné užívať doplnky stravy s obsahom laktázy. Pomôže tiež zmena stravovacích návykov.
Ako pomôžu doplnky stravy
Ak máte problémy so štiepením laktózy, môžu vám pomôcť doplnky stravy obsahujúce laktázu. Väčšinou sa jedná o kvapky alebo tablety. Laktáza je vyrábaná z kvasníc. Jej úlohou je hydrolyzovať laktózu u osôb s intoleranciou laktózy. Tieto doplnky stravy by sa mali konzumovať tesne pred konzumáciou alebo počas konzumácie potravín, ktoré obsahujú laktózu.
Laktáza je niekedy pridávaná aj do potravín. Nájdete ju napríklad v zmrzlinách, pretože hydrolyzované mlieko má sladšiu chuť.