Inzulín
Čo je inzulín?
Je to hormón, ktorý produkujú B bunky Langerhansových ostrovčekov pankreasu. Tento hormón znižuje hladinu cukru v krvi. Inzulín má tak opačnú funkciu ako glukagón. Inzulínom sa okrem iného liečia ľudia trpiaci diabetom alebo cukrovkou. Títo ľudia majú v tele inzulínu nedostatok a musia si ho aplikovať podkožne injekciou alebo inzulínovými perami. Inzulín sa nedá podávať orálne. Bielkovinová molekula inzulínu sa činnosťou enzýmov v tráviacom ústrojenstve rozštiepi a tým sa deaktivuje jeho účinok.
Inzulín je životne dôležitý hormón, ktorý produkujú B bunky Langerhansových ostrovčekov pankreasu. Tento hormón znižuje hladinu cukru v krvi. Inzulín je markomolekula bielkovinovej povahy. Skladá sa z dvoch polypeptidických reťazcov, ktoré sú spojené disufildickými mostíkmi. Inzulín vyvoláva množstvo rôznych reakcií. Najčastejšie sa hovorí o pôsobení na metabolizmus cukru.
Z čoho sa skladá inzulín?
Inzulín je markomolekula bielkovinovej povahy. Skladá sa z dvoch polypeptidických reťazcov. Tie sú spojené disufildickými mostíkmi. Dohromady majú 51 aminokyselín. Reťazec A ich obsahuje 21 a reťazec B 30. Inzulín je často označovaný ako hormón sýtosti alebo nadbytku. Jeho hlavnou úlohou je transport glukózy z krvi do buniek kostrového svalstva, srdca a tukov. Bežná hladina inzulínu v tele sa pohybuje od 4 do 6 mmol/l.
Ako vzniká inzulín v tele
Najprv je v B bunkách vytvorený proinzulín, ktorý kumuluje v sekréčoch granuliach B buniek a rozpadá sa na dve časti. Tými sú práve inzulín a C-peptid. V tejto fáze už aktívna molekula inzulínu čaká na vonkajšiu stimuláciu, aby sa mohla vylúčiť do krvi.
Ako sa počíta aktivita inzulínu
Aktivita inzulínu sa počíta v jednotkách. Preparáty, ktoré sú na trhu, obsahujú priemerne 25 jednotiek na 1 mg kryštalického inzulínu. Aplikačnými formami sú zriedené roztoky.
Kto objavil inzulín
Prvýkrát bol inzulín nájdený v pankrease. Prebádali ho vedci z Kanady Dr. Rederick G. Banting a Charles H. Best. Do 80. rokov minulého storočia bol inzulín vyrábaný z pankreasu a ďalšieho dobytka. V súčasnej dobe väčšina diabetikov používa inzulín vyrábaný biosynteticky technológiou genetickej kombinácie. Mikroorganizmy sú naprogramované tak, že vyrábajú inzulín. Ten je úplne zhodný s tým ľudským.
Čo sa deje s glukózou, keď chýba inzulín
Ak nepôsobí inzulín, hladina krvného cukru sa zvyšuje vďaka trom mechanizmom.
- Sacharidy, ktoré zjete sa dostávajú do krvi a zostávajú tu. Nie sú odoslané do tkanív
- Keď chýba inzulín, zásobné látky v tkanivách sa uvoľnia a ako glukóza sa dostávajú do krvi. Tým sa zvyšuje glykémia.
- Spracovanie glukózy nefunguje tak, ako má. Bunky sú glukózou presýtené a nie sú schopné ju prijímať a meniť na energiu alebo iné látky.