Dextróza
Čo je to dextróza
Dextróza je jednoduchý cukor (opak komplexných sacharidov), ktorý sa vyrába z kukurice alebo pšenice. Chemicky je tento cukor identický s glukózou, ktorá je hlavným zdrojom energie pre naše telo. Často je využívaný ako sladidlo do pekárenských výrobkov a vyskytuje sa aj v kukuričnom sirupe alebo spracovaných potravinách. Okrem toho má dextróza aj lekárske účely. Látka sa rozpúšťa v roztokoch, ktoré sa podávajú intravenózne. Používa sa na zvýšenie hladiny cukru v krvi alebo v kombinácii s inými liekmi.
Aké sú prípravky s obsahom dextrózy
Dextróza je teda využívaná v nemocniciach ako roztok. V lekárňach sú však voľnopredajné perorálne gély alebo tablety. Ako sladidlo ju možno zohnať aj vo forme prášku. Všetky tieto látky telo poskytujú kalórie a dokážu veľmi rýchlo dodať energiu.
V akých potravinách nájdeme dextrózu
Prirodzene ju nájdeme v kukurici, ale aj ďalších rastlinách. Nájdete ju aj v spracovaných potravinách. Veľmi často je tento sacharid využívaný do pečených dezertov, raňajkových cereálií či mrazených dezertov.
Kto by ju mal konzumovať
Dextróza je vhodná pre každého, kto potrebuje energiu vo forme jednoduchých sacharidov. Bežne ju používajú vytrvalostní atléti vo forme športových drinkov. Často sa využíva aj pre carb loading, teda stratégiu, ktorú používajú vytrvalostní športovci na maximalizáciu ukladania glykogénu vo svaloch a pečeni. Vzhľadom na schopnosť zvýšiť hladinu inzulínu a absorpciu iných molekúl (napr. aminokyselín) ju môže užívať každý, kto chce zvýšiť efektivitu suplementov používaných po tréningu.
Kedy je vhodná?
- ak máte málo energie
- ak sa venujete vytrvalostnému športu
- po tréningu
Pre koho nie je dextróza vhodná
Ľudia, ktorí majú určité zdravotné problémy by nemali dextrózu užívať. Potenciálne by totiž táto látka mohla zvýšiť hladinu cukru v krvi alebo by mohla viesť k zmene tekutín v tele. Tie by potom viedli k opuchom, prípadne hromadeniu tekutín v pľúcach.
Povedzte dextróze nie pokiaľ:
- ak máte hypokaliémiu alebo nízku hladinu draslíka
- ak máte hyperglykémiu alebo vysokú hladinu cukru v krvi
- ak máte pľúcny opuch
- ak máte opuch paží, chodidiel alebo nôh
- ak máte alergiu na kukuricu
Ako sa využíva v kulturistike
Dextróza je kalorická a ľudský organizmus si ju ľahko rozloží na energiu. Práve preto je dextróza používaná ako doplnok stravy pre kulturistov, ktorí chcú zvýšiť váhu a vybudovať väčšie svalstvo. Prínosom pre kulturistov a ďalších športovcov môže byť zvýšenie kalórií. Treba si však tiež uvedomiť, že toto sladidlo postráda ďalšie základné živiny. Neobsahuje tuky ani bielkoviny.
Kým jednoduché cukry uľahčujú štiepenie, zložité cukry môžu byť viac prínosné, pretože sú oveľa úspešnejšie pri spaľovaní tukov.
Aké sú benefity
- obnovuje zdroje glykogénu
- je ľahko stráviteľná
- ľahko sa transportuje po tele
- telo ju dokáže rýchlo využiť
- zvyšuje hladinu inzulínu
Aké sú vedľajšie účinky
Ak dextrózu konzumujú ľudia s cukrovkou, mali by ju konzumovať obozretne a podľa pokynov lekára. Ich telo totiž nemusí byť schopné ju spracovať ako telo zdravého jedinca. Pokiaľ by dextróza príliš zvýšila hladinu cukru v krvi, dôjde k hyperglykémii. Vzhľadom na to, že ide o sacharid môže dôjsť k problémom s tráviacou sústavou. Z dlhodobého hľadiska môže viesť konzumácia dextrózy k zhoršenej kontrole hladiny krvného cukru. Pochopiteľne nejde len o dextrózu a je vhodné mať prehľad o všetkých sacharidoch v strave.
Príznaky vedľajších účinkov:
- nevoľnosť
- vracanie
- časté močenie
- únava
- dýchavičnosť
- dehydratácia
- veľký smäd
- suchá koža
- ovocný zápach z úst
- zmätok
Súvisiace pojmy:
- Dextróza
- Fruktóza
- Glukóza
- Glykemický index
- Inzulínová rezistencia
- Laktóza
- Laktáza
- Maltodextrín
- Sacharidy
- Xylitol