Bróm
Čo je to bróm
Bróm radíme medzi minerály alebo tiež stopové prvky, ktoré sú nevyhnutné pre život na planéte. Bróm je neesenciálny stopový prvok, ktorý má účinky na ľudské telo. Bróm radíme medzi menej známe minerály. Patrí k halogénom a ide o červenohnedú kvapalinu s nepríjemným zápachom. Mnoho ľudí bohužiaľ netuší, na čo je dobrý a aké problémy so sebou nesie jeho nedostatok alebo nadbytok.
Aký má bróm význam pre telo
Bróm má upokojujúce účinky na centrálny nervový systém. Jeho užívanie si však vyžaduje dodržiavanie veľmi prísnych pravidiel, pretože jeho výpary aj minerál sám o sebe je veľmi toxický. Bróm sa podieľa na vytváraní elektrickej aktivity mozgových buniek a jeho nedostatok môže vyústiť do porcihy ich aktivity. Bróm prináša telu upokojujúce účinky a tiež k obnove ideálneho pomeru zlúčenín v mozgu. Tento stopový prvok taktiež normalizuje pH v žalúdku, podporuje trávenie tukov a sacharidov a chráni naše telo pred zvýšenou funkciou štítnej žľazy. Bróm tiež aktivuje činnosť nadobličiek, zvyšuje aktivitu spermií a naopak znižuje intelektuálny výkon.
Ako sa prejaví nedostatok brómu
Ak bude vo vašom tele malé množstvo brómu, môžete mať problémy vykonávať rýchle alebo presné pohyby. Známkou nedostatku brómu v tele môže byť podráždenosť, nespavosť, ale aj sexuálna slabosť. Objaví sa tiež znížená hladina hemoglobínu, u dospievajúcich môže dôjsť k retardácii rastu. Dlhodobý nedostatok brómu môže tiež znížiť dĺžku života a zvyšuje riziko spontánneho potratu.
Ako sa prejaví prebytok brómu
Ak budete mať v tele nadbytok tohto minerálu, môžete pociťovať závraty alebo poruchy reči. Medzi ďalšie symptómy patrí nazálne krvácanie, hnačky, zvracanie, myalgia, ataxia, kašeľ, narušenie tráviaceho a nervového systému, kožné vyrážky alebo poruchy pamäti.
Kde nájdete bróm
Bróm nájdete v moha potravinách ako sú mandle, arašidy, lieskové alebo vlašské orechy, pšeničné výrobky, cestoviny, fazuľa, šošovica, huby, mlieko, kyslá smotana, treska, krevety alebo morské riasy. Najväčšie dávky nájdete v morských plodoch alebo hubách. A to až 250 mikrogramov na 100 gramov produktu. Pri mliečnych výrobkoch alebo mäse je hodnota len od 5 do 10 mikrogramov. Pritom varením stratia potraviny až 70 % obsahu brómu.
Kedy sa používa bróm
Bróm sa používa aj ako liek pri podráždenosti, nespavosti, hystérii alebo epilepsii. Nápomocný môže byť aj pri liečbe neurasténia alebo nervovej únavy. Hovorí sa aj o vplyve na chudnutie a fyzickú kondíciu. Priamy vplyv zatiaľ preukázaný nebol, ale vzhľadom na to, že má vplyv na psychiku sa naň poukazuje. Keďže práve zdravá psychika je dôležitá pre fyzické zdravie. Priamo na chudnutie má však bróm, rovnako ako ostatné stopové prvky, minimálny vplyv.
Čo môže bróm spôsobiť
Ako už bolo spomenuté, bróm je silne toxický a vo väčšom množstve môže vyvolať problémy. Bróm môže spôsobiť vážne poleptanie sliznice, dávivý kašeľ a tiež ťažké popáleniny, ktoré sa zle hoja.
Pre koho sú vhodné vyššie dávky
Vzhľadom na to, že ide o stopový prvok, potrebuje ľudské telo len naozaj nízke množstvo brómu. Vyššie dávky sú vhodné len pre dospievajúce osoby v čase intenzívneho rastu. Pochopiteľne len na odporúčanie lekára. Ten môže vyššie dávky odporučiť aj osobám s vysokou fyzickou záťažou alebo tým, ktorí pracujú v stresujúcich podmienkach. Odborníci tiež vyššie dávky odporúčajú osobám s nadmerným psychicko emocionálnym zaťažením. Rozhodne však vyššie dávky neberte bez vedomia lekára.
Čo bráni jeho vstrebávaniu
Vstrebávaniu brómu bránia protichodne pôsobiace prvky, medzi ktoré radíme chlór, fluór, jód a hliník. Pokiaľ teda dopĺňate niektorý z týchto prvkov spoločne s brómom, je potrebné medzi ich konzumáciou dodržať interval minimálne dve hodiny.