Přepnout na českou verzi

Antioxidant

Čo je antioxidant

Sú to látky, ktoré spomaľujú poškodenie buniek spôsobené voľnými radikálmi (toxíny zo životného prostredia). Z toho dôvodu sú niekedy tiež označované ako lapači voľných radikálov. Tieto látky prispievajú aj k ochrane buniek pred oxidatívnym stresom. Zatiaľ čo niektoré druhy antioxidantov si ľudské telo dokáže vyrobiť samo (endogénne antioxidanty), existujú aj druhy, ktoré získava iba zo stravy. Antioxidanty môžeme rozdeliť do dvoch hlavných skupín, a to na prírodné antioxidanty a syntetické antioxidanty. 

Typy antioxidantov

Hovorí sa o tom, že existujú minimálne stovky, možno až tisíce látok, ktoré pôsobia ako antioxidanty. Každá látka má pritom vlastnú rolu a interaguje s ostatnými antioxidantmi, aby mohlo telo efektívne pracovať. Z dôvodu, že každý antioxidant je naozaj iný a plní inú úlohu, je dôležité konzumovať pestrú stravu. Existujú však dva základné typy antioxidantov. Jeden druh je rozpustný v tukoch a druhý vo vode. 

Čo patrí medzi prírodné antioxidanty

  • ľanové semienka
  • horká čokoláda
  • čierny čaj
  • káva
  • fazuľa
  • čerešne, čučoriedky, jahody, maliny
  • paradajky, červená kapusta, brokolica, artičoky
  • bylinky - rozmarín, mäta, tymian, oregano, kôpor
  • minerály - zinok a selén
  • vitamíny - A, B, C a E

Najvýznamnejšie antioxidanty

  • Vitamín C - Kyselina askorbová je pre telo dôležitá. Telo si ju nevie samo vytvoriť a z toho dôvodu je nutné konzumovať vitamín C v potrave alebo ako doplnky stravy. Nielen, že chráni pred oxidatívnym stresom, ale tiež je dôležitý pre imunitu, zmiernenie únavy alebo tvorbu kolagénu
  • Resveratrol - Prírodná látka patriaca do skupiny fytoalexínov pôsobí ako prevencia u kardiovaskulárnych chorôb, ale aj obezity, diabetu alebo rakoviny . Hovorí sa aj o účinkoch v liečbe protizápalových ochorení alebo Alzheimerovej choroby. Najväčšia koncentrácia látky je v tmavom hrozne, nachádza sa však aj v čučoriedkach, brusniciach, čiernych ríbezliach alebo rôznych druhoch orechov. 
  • Karotenoidy - Sú to fotosyntetické farbivá zodpovedajúce za farebnosť zeleniny i ovocia. Pre ľudské telo sú dôležité najmä beta karotén, alfa karotén, lykopén, luteín, kryptxantín a zeaxantín. 

Ako antioxidanty pôsobia na telo

Antioxidanty chránia pred oxidačným stresom. Škody, ktoré spôsobuje sú často spájané s aterosklerózou, rakovinou a stratou zraku. Predpokladá sa, že práve príjem antioxidantov tieto riziká znižuje. Antioxidanty údajne spomaľujú proces starnutia a tiež pôsobia ako prevencia proti chorobám srdca alebo infarktu. 

Úloha antioxidantov v potravinárstve

Antioxidanty nie sú dôležité len v ľudskom tele. Sú tiež dôležitou súčasťou potravinárstva. Tieto látky totiž zaisťujú, aby si potraviny zachovali farbu a chuť. Práve vďaka antioxidantom sú potraviny požívateľné po dlhšiu dobu. Antioxidanty zaručia, že ovocie a zelenina stratia svoju farbu neskôr a tiež zabraňujú oxidácii tukov alebo zažltnutiu.