Hrozienka Sultánky VALKNUT 1000 g
Kód: VAL056Súvisiaci tovar
Podrobný popis
Rozinky Sultánky
Sladké hrozienka sú lacnou a veľmi chutnou voľbou na zdravé občerstvenie, ale aj ako prísada do mnohých jedál. Rozinky sú ľahkou pochúťkou s vysokým obsahom energie a nízkym obsahom tuku, ktorú ocenia nielen športovci, ale aj ľudia, ktorí radi chodia na túry.
Sú vitamínovou bombou a obsahujú celý rad zdraviu prospešných látok.
Obsahujú veľa prírodných sladidiel ( glukózy a fruktózy). Na rozdiel od sladkostí a podobných pochúťok však prítomná vláknina spomaľuje uvoľňovanie jednoduchých cukrov do krvi.
Rozinky sú veľmi obľúbené a sú nielen chutné, ale aj veľmi zdravé, výživné a majú veľmi dobrú trvanlivosť. Majú veľmi všestranné využitie.
#ShowMore#
Obyčajné hrozienka s neobyčajným zložením:
Naše staré mamy hovorili, že jedna hrozienka = jedna kvapka krvi, a mali pravdu.
- Vitamín B1
(upokojí vaše nervy a pôsobí proti stresu.) - Vitamín B2
- Vitamín C alebo vitamín krásy.
(To posilňuje imunitu, zrýchľuje metabolizmus, stará sa o pokožku a posilňuje cievy.) - Vitamín E
- Vláknina
(ktorú potrebujete pre správne trávenie.) - Minerálne látky:
- železo (na anémiu)
- draslík (dobrý pre srdce a obličky)
- vápnik (pre zdravé kosti, kĺby a zuby) - ďalšie živiny: vitamín B3, vitamín B6, vitamín E, antokyány, meď, fosfor, selén, zinok, horčík a v neposlednom rade kyselina lykolová.
Hrozienka sú vhodné pre:
- Športovci,
(Rýchlo doplní energiu.) - milovníci zdravého občerstvenia,
- Turisti,
(Ako výživné občerstvenie na cestách.) - všetci fyzicky aktívni ľudia.
Hrozienka a ich použitie:
Rozinky sa získavajú sušením plodov viniča. Sú sladkosťou od matky prírody. Sušené hrozno získava sladkú chuť kryštalizáciou cukrov. Vďaka vyššiemu obsahu sacharidov sú skvelé na rýchle doplnenie energie.
- Hrozienka sa pri pečení hojne používajú už od nepamäti.
- Prirodzene sladia raňajkové jedlá, najmä lahodné kaše.
- Sú neoddeliteľnou súčasťou krémových náplní do buchiet, raviol, koláčov a vianočného pečiva.
- Môžete ich pridať aj do pečených a nepečených dezertov alebo moderných raw tyčiniek zo sušeného ovocia.
Náš tip:
- Posypte zmrzlinu alebo dezert niekoľkými hrozienkami.
Celkovo dbajte na to, aby váš denný príjem hrozienok nepresiahol jednu malú hrsť.
Zloženie:
- Rozinky, slnečnicový olej
Alergény:
- Neobsahuje
Výživové hodnoty (na 100 g) | |
Energetická hodnota | 1264 kj |
Energetická hodnota | 302 kcal |
Tuky | 0,5 g |
Z toho nasýtené mastné kyseliny | 0,1 g |
Sacharidy | 79,2 g |
Z toho cukry | 59,2 g |
Proteín | 3,4 g |
Vlákno | 3,7 g |
Soľ | 0,01 g |
Ďalšie zaujímavosti o hrozienkach
- Rozinky, často nazývané hrozienka, sú sušené plody (tzv. bobule ) viniča hroznorodého.
- Môžu sa jesť aj surové, ale používajú sa najmä pri pečení (do cesta - napr. koláčové, mazanec, vianočka, alebo sa pridávajú do plniek - tvaroh na plnenie drobného sladkého pečiva - koláčov, čatní atď. ) alebo varení (napr. niektoré omáčky, kapor na čierno, čatní).
- Rozinky sú veľmi sladké vďaka vysokej koncentrácii cukrov.
- Ak sa hrozienka skladujú dlhší čas, cukor v nich kryštalizuje, ale kryštáliky sa dajú rozpustiť krátkym ponorením hrozienok do tekutiny (alkohol, ovocná šťava, mlieko alebo horúca voda).
- České slovo hrozienka pochádza z nemeckého Rosine, kam bolo prenesené z francúzskeho raisin, čo znamená (suché) hrozno. Pôvod je v latinčine racemus, čo znamená zrno, hrozno.
- Názov hrozienka vznikol v českej ľudovej etymológii už dávno. Podľa súčasných pravopisných pravidiel sú však obe možnosti pravopisne správne.
- Ujguri v Turfáne už po stáročia tradične sušia hrozienka 40 dní v tmavých a relatívne chladných vetrom vysušených peciach, takže bobule zostávajú svetlé.
- Keď sa pôvodne žltozelené bobule sušia na priamom slnku, stmavnú: Karamelizáciou zhnednú.
- Oxid siričitý má zásadný vplyv na svetlosť, vďaka čomu je svetlejší: hnedé hrozienka sa zmenia na červené až jantárové.
- Nemôže však prinavrátiť pôvodný zelenkavý odtieň ešte šťavnatých plodov.
- [1]
Skladovanie:
- Skladujte pri teplote maximálne 25 °C na suchom a tmavom mieste.
Varovanie:
Výrobca nezodpovedá za škody spôsobené nesprávnym používaním alebo skladovaním.
Zdroje
[1] Wikipedia - https://cs.wikipedia.org/wiki/Rozinka
Dodatočné parametre
Kategória: | Cereálie, sušené plody a orechy |
---|---|
Balenie: | 1000 g |
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.