Přepnout na českou verzi

Aminokyselina L-Leucín VALKNUT 500 g v prášku

Kód: VAL058
2 hodnotenia
Značka: Valknut
€20,79
Skladom
  • Esenciálne aminokyseliny (BCAA).
  • Podporuje syntézu bielkovín.
  • Najúčinnejší aktivátor proteínu známeho ako mTOR.
  • Zabezpečuje využitie bielkovín v tele.

Detailné informácie

Podrobný popis

L-leucín

L-leucín (kyselina 2-amino-4-metylpentánová ) je esenciálna aminokyselina, ktorú si telo nedokáže vytvoriť samo. L-leucín je potrebné prijímať zvonku prostredníctvom stravy alebo doplnkov. Existuje 9 esenciálnych aminokyselín a leucín sa považuje za kľúčový pre mnohé výhody, ktoré poskytuje telu.

  • Aktivuje proteín známy ako mTOR, ktorý spúšťa syntézu svalových bielkovín.
    mTOR funguje ako senzor energie a živín z dostupných aminokyselín, najmä leucínu.
    Leucín je najdôležitejšia aminokyselina z BCAA (aminokyseliny s rozvetveným reťazcom - eucín, izoleucín a valín), ktoré sa rozkladajú vo svaloch a nie v pečeni. BCAA pomáhajú zvyšovať produkciu energie a svalovú syntézu počas cvičenia.

L-leucín a jeho výhody

  • Leucín má mnoho pozitívnych účinkov, ktoré využijú najmä športovci.
  • Pomáha chrániť svalové tkanivo.
  • Zabraňuje strate svalovej hmoty a katabolizmu.
    (Zapojením do syntézy bielkovín pomáha naštartovať rast svalov po tréningu.)
  • Podporuje syntézu bielkovín.
  • Urýchľuje a zlepšuje regeneráciu.
  • Zachováva svalový glykogén.
  • Udržuje rovnováhu dusíka.
  • Zabezpečuje využitie bielkovín v tele.

Kedy užívať L-leucín

Čistý leucín v prášku je skvelý spôsob, ako začleniť túto esenciálnu aminokyselinu s rozvetveným reťazcom do vášho príjmu potravy, a to buď v zmesi s vašimi obľúbenými prípravkami, alebo ako súčasť vašej vlastnej prípravy pred, počas a po tréningu pre optimálnu výživu kedykoľvek počas dňa.

  • Leucín zohráva dôležitú úlohu v katabolických procesoch v tele.
    (Tvorba a rozpad svalov.)
  • Počas aeróbnych aj anaeróbnych športov, keď je spotreba leucínu najvyššia.
  • Preto sa v prípade vytrvalostných alebo silových potrieb blízkych maximu leucín používa ako luxusné palivo.
    (kulturistika, džudo, karate, beh, cestná cyklistika, plávanie, veslovanie, rugby, tenis, hokej, futbal,...)
  • Po cvičení
    (Zastaví inak prebiehajúci katabolizmus svalov.)

Pre koho je vhodný

  • Pre všetkých športovcov zameraných na podporu syntézy bielkovín alebo budovanie svalovej hmoty.
  • Okrem športovcov používajú esenciálne aminokyseliny s rozvetveným reťazcom BCAA aj ľudia na redukčnej diéte.
    (Majú zmysel aj pri jednostrannej diéte, napríklad pri vegetariánstve.)
  • Leucín zregeneruje vaše boľavé a namáhané svaly po intenzívnej športovej aktivite, takže vás nevyradí z tréningovej rutiny.

Zdroje leucínu

Leucín je neoddeliteľnou súčasťou bežných potravín a stravy bohatej na bielkoviny. Najvyšší podiel leucínu sa nachádza v:

  • V srvátke,
  • v sóji,
  • v hovädzom mäse,
  • v arašidoch,
  • mandle a losos.

Vajíčka, šošovica, cícer a kuracie mäso tiež obsahujú veľa leucínu.

100 g z toho leucín
sójové bielkoviny 8-8,5 g
sójové bôby 2,87 g
hovädzie mäso 1,76 g
arašidy 1,64 g
losos 1,62 g
mandle 1,49 g
Šošovica 0,65 g

Zloženie:

  • 100% L-leucín
  • Biely kryštalický prášok

Odporúčané dávkovanie:

  • Jednorazová dávka max. 2 g. Odporúča sa užívať raz denne rozmiešaný v 200 ml vody alebo džúsu.
  • Leucín by sa mal užívať nalačno alebo s jedlom s nízkym obsahom bielkovín (teda s menším množstvom leucínu).
  • Denná dávka 2000-5000 miligramov denne v závislosti od množstva v iných potravinách a doplnkoch.
Výživové hodnoty (na 100 g)
L-leucín 100 g

Ďalšie zaujímavé fakty o leucíne

  • Leucín je klasifikovaný ako prídavná látka E641.
  • Je to jeden zo zvýrazňovačov chuti.
  • Na trhu sa získava z lepku, kazeínu alebo keratínu.
  • Leucín sa široko používa ako súčasť doplnkov stravy v kulturistike, pretože zvyšuje syntézu bielkovín vo svaloch, a tým podporuje ich rast.
  • Svaly reagujú na prísun energie a aminokyselín (stavebných zložiek svalových bielkovín), pričom leucín má z aminokyselín najväčší účinok.
  • Leucín sa však nemôže používať samostatne, pretože jeho metabolizmus je úzko prepojený s valínom a izoleucínom. (s ktorými tvoria skupinu aminokyselín s rozvetveným reťazcom - BCAA)
  • Pridanie leucínu zníži množstvo týchto aminokyselín v plazme, preto sa zvyčajne podáva zmes leucín:valín:izoleucín v pomere 2:1:1. [1 ]
  • Podľa štúdií dokáže suplementácia leucínom znížiť úbytok hmotnosti spôsobený podvýživou u starších ľudí.
  • U starších ľudí možno pozorovať slabosť a zníženú vytrvalosť, a tým aj zníženie fyzickej aktivity. (Postupný úbytok kostrového svalstva, nazývaný sarkopénia, možno spomaliť doplnením leucínu a dostatočným množstvom bielkovín v strave.)
  • Leucín má dve formy
    1) L-leucín - prírodná verzia aminokyseliny leucín, ktorá sa nachádza v bielkovinách v tele a najčastejšie sa používa ako doplnok stravy
    2) D-leucín - je to forma L-leucínu, ale vyrába sa v laboratóriách a používa sa aj na výrobu výživových doplnkov

Upozornenie:

Doplnok stravy. Tento výrobok nenahrádza pestrú a vyváženú stravu. Nevhodné pre deti, tehotné a dojčiace ženy. Výrobca nezodpovedá za škody spôsobené nesprávnym používaním alebo skladovaním. Neprekračujte odporúčanú dennú dávku. Nemá schválené liečivé vlastnosti a nie je liekom.

Skladovanie:

Skladujte na suchom a tmavom mieste pri teplote do 25 °C mimo dosahu detí. Chráňte pred mrazom a priamym slnečným svetlom.

Zdroje
[1 ] Wikipedia https://cs.wikipedia.org/wiki/Leucin

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Nevypĺňajte toto pole: